Thursday, March 31, 2011

-macaron-




Bahan2

1 cawan gula aising
2 biji telur putih (gred A)
1/4 cawan gula kastor
2/3 cawan serbuk badam
secubit krim tartar
pewarna
inti @ filling (ble dpt dari bakeri shop)

Cara2

1.campurkan telur putih & gula kastor dlm periuk & panasn secara double boil hingga gula hancur, kacau tanpa henti
2.tuangkn ke dalm\am mangkuk & campurkan dgn krim tartar. pukul dgn kelajuan sederhana hingga adunan sejuk. selepas 5 minit tukar kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang. campur dgn warna pukul hingga sebati
3.campur pula campuran campuran gula aising dan kacau sedikit demi sedikit. gaulkn perlahan dengan spatula hingga adunan pekat
4.tuangkn kedalam piping bag dan paipkn di atas dulang pembakar yg di lapisi kertas. setelah itu hentakkan dulang berkenaan beberapa kali utk membuang udara. biarkn kering selama 30 minit. bakar selama 10-12 minit. 5 minit pertama -150 darjah selepas itu tukat suhu menjadi 130 darjah
5setelah masak, keluarkn dan biarkn sejukm& paipkn inti@filling..

Inti:
100ml Krim tenusu
250 coklat pahit
50g pes kacang hazel

-selamat mencuba!!!!






No comments:

Post a Comment